Fuchsia's
Fuchsia: overwinterenVeel fuchsia's belanden in de herfst in de groenbak, omdat veel mensen niet weten dat je de fuchsia ook kan overhouden, of niet de moeite ervoor willen nemen.
Een triest lot voor zo mooie plant.
Voor wie toch de moeite wilt nemen om de fuchsia over te houden volgen er nu wat tips and tricks.

Fuchsia's zijn zeer gevoelig voor nachtvorst, dus voordat de eerste nachtvorsten komen moeten er voorbereidingen worden getroffen om de fuchsia's gereed te maken voor de overwintering.
Geef de planten de laatste weken geen water meer en zet ze op een droge plek in de tuin.
Voor de jonge planten is het makkelijk, deze ontdoen van dode bloemen, zaden, dood blad en alles wat maar aanleiding kan zijn tot schimmelvorming en vervolgens worden de planten op een koele, maar niet donkere plaats neergezet.
De planten niet laten uitdrogen maar ook niet te veel water geven en blijven controleren op eventuele schimmelvorming en dode blaadjes.Oudere platen terugsnoeien en van het meeste blad ontdoen.
Dunne en niet verhoute takjes worden weggeknipt,gebruik hierbij een scherpe snoeischaar zodat er een gave snijwond ontstaat.
Vervolgens de plant op een koele plaats wegzetten.
In een donkere ruimte verschijnen er soms witte uitlopers aan de planten,deze uitlopers kunnen in het voorjaar zonder bezwaar verwijdert worden.

Half mei kunnen de planten weer naar buiten (wel in de nacht naar binnen halen, zeer zeker als er nachtvorst op komst is.
De planten eerst afharden voordat ze direct weer in de tuin gezet worden.
De planten verder verpotten met fuchsia grond en bemesten zodat ze weer een goede basis krijgen om te gaan groeien.


Bronnen:
www.detuingids.be
www.volkstuinen.be
www.kwekerijspek.nl
www.baaij-hoveniers.nl/