Fuchsia's
Fuchsia: kweken


Fuchsia's kweken is niet moeilijk maar wel een zaak van veel geduld.

Van zaad naar plant:
Het kweken begint natuurlijk met de bestuiving, en dat is gelijk het geheim van de kweker, die op deze wijze nieuwe soorten kan kweken.
Na de bestuiving is het een kwestie van wachten tot het moment dat de bloemen vervangen zijn door bessen die na een tijdje het zaad bevatten voor de nieuwe fucshia's.
Dit zaad wordt dan binnen gekweekt in speciale fuchsia potgrond, en later nog verspeend.
Als de planten wat groter zijn dan worden deze nog getopt en daarna zal de plant snel groeien en kunnen we de volgende zomer weer genieten van nieuwe planten.Hoe hou ik mijn fuchsia mooi
Naast het kweken heb je natuurlijk ook te maken met onderhoud en vermeerderen.
We gaan er even vanuit dat we in het begin van het kweekseizoen zitten. Rond april/mei kan je in veel tuincentra de fuchsia weer kopen en worden er ook weer ruilbeurzen georganiseerd voor het uitwisselen van stekkies en nieuwe planten.
Eind april/begin mei is er nog een groot gevaar voor de fuchsia's namelijk... nachtvorst.
Laat de planten dus niet buiten staan als de avond ervoor wordt gewaarschuwd voor vorst aan de grond. De planten kunnen dan het best even naar binnen worden gehaald.
Dit geld dus niet voor enkele winterharde soorten die zonder problemen de nachtvorst kunnen doorstaan.
Een ander gevaar is veel regen. De fuchsia moet weliswaar regelmatig bewaterd worden maar houd er absoluut niet van als ze met hun voeten in het water moeten staan. Bij veel regen is het dus aantebevelen om de fuchsia in een pot met gat te houden, dan wel als ze in een dichte pot staan, het regenwater regelmatig uit de pot te laten lopen.
Voor het (bij)mesten in het groeiseizoen is de Fuchsia en Geranium Azet heel effectief. De planten produceren daardoor echt meer bloemen en zien er gezond uit.
Ook met oscomote worden goede resultaten bereikt.
Let er wel op dat je de plant eerst goed nat maakt voordat je kunstmest toevoegd.


Knijpen en toppen
Op tijd toppen geeft mooie rijk bloeiende planten.
Om mooi vertakte planten te krijgen (goed gevuld dus), is geregeld toppen aan te bevelen.
Telkens als de plant 2 a 3 bladparen heeft gevormd knijpen we de top uit zoīn scheut (kan bij voldoende lengte weer als stek dienst doen).
We gaan pas knijpen als de plant weer aan de groei is, dus niet vlak voor of na het verpotten. Het knijpen stelt de bloei ongeveer 6 tot 8 weken uit, maar geeft wel een rijkere bloei, daar er meer scheuten worden gevormd.
Het op tijd verwijderen van evt. gevormde vruchten voorkomt zaadvorming en zodoende uitputting van de plant.
Stammetjes of Kroonboomjes, kan men het best kweken van een stek uit augustus genomen. Deze nijpt men niet in, maar houdt ze aan de groei en bindt de hoofdscheut tijdig op, door er een stokje bij te plaatsen. Als de gewenste stamhoogte is bereikt toppen we het stammetje. Bladeren en kleine zijscheuten op de stam laten we voorlopig zitten.
Deze helpen namelijk mee de stam stevig te doen worden. Voor het buiten plaatsen van de bloeiende plant harden we deze eerst af. Dit doen we door de planten steeds meer en geleidelijk aan meer licht (zon) en buitenlucht te laten wennen.
Eind september wordt de plant bijgesnoeid door de jonge scheuten net boven een bladpaar te toppen. De houtige scheuten worden alleen gesnoeid om de struikvorm in het hart open te maken.
Wanneer een Fuchsia op stam wordt nagestreefd, dan wordt de meest centraal gegroeide scheut aangehouden en aangebonden aan een rechte tonkinstok. Eventuele zijscheuten worden met tweederde van de lengte ingenomen.

Herfst, een nieuw hoofdstuk begint
Tegen de herfst worden de dagen korter dan de nachten, de temperatuur daalt en de groei van de planten neemt af.
Er vormen zich geen nieuwe knoppen meer en de blaadjes beginnen te vallen en nu wordt het dan ook tijd voor de winterberging,meestal eind oktober-begin november.
Geef de laatste weken geen water meer en is het najaar erg nat zet ze dan op een droge plaats.
De planten uit de volle grond worden nu gerooid en eventueel opgepot al naar gelang de manier van winterberging.
De planten worden met pot en al weggezet op een koele plaats en er wordt geen water meer gegeven.

Fuchsia komt tot leven.
Pas in maart wordt er opgepot.
Oude grond rondom de wortels voorzichtig verwijderen.
Gebruik voor het oppotten een goede potgrond, waaraan zo mogelijk wat klei is toegevoegd. De klei zorgt ervoor dat water goed wordt vastgehouden. Permanent voldoende vocht gedurende het groei- en bloeiseizoen is een absolute voorwaarde voor mooie Fuchsia's. Vanaf half april kunnen de planten weer buiten worden gezet.
In elke soort potten zijn fuchsia's te kweken, stenen en plastic potten geven beide goede resultaten. Grote planten groeien prima in een plastic emmer.
Met een gloeiende spijker maken we in de zijwand van de emmer 3 Š 4 gaten een paar cm. boven de bodem.
Daarna draineren met potscherven of klei korrels.

Dagelijkse verzorging
Voor de dagelijkse verzorging is het noodzakelijk er op te letten dat de potkluit niet uitdroogt en het is op warme dagen dan ook wel eens nodig twee maal daags water te geven en ís-avondís te broezen.
Oude bloemen verwijderen ter voorkoming van schimmelvorming en controle op ongedierte,zoals luizen,wantsen,witte vlieg,cicaden en taxuskever (het zijn de larven hiervan die de grootste schade aanrichten, deze tasten het wortelgestel van de plant aan en is men er te laat bij dan is de plant verloren.)