Ziek door dieren - de ziektemakers

Word je nu ziek van een hondenbeet of van die "enge beestjes" in het speeksel van die hond. Het antwoord is duidelijk, de hond is slechts de drager van de ziektemaker, je wordt niet ziek van de hond maar van de ziektemakers in het speeksel van de hond. Maar wie zijn nu die ziektemakers? Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus, en wat is nu een protozoa?
Een korte uitleg van de verschillende ziektemakers.

Parasieten

Parasieten - meer dan enge wormen.
Parasieten hebben een eigenschap gemeen, ze overleven en vermeerderen zich ten koste van een gastheer. Parasieten komen vaak voor bij dieren. Iedereen kent wel die "enge wormpjes" in de ontlasting van huisdieren. Deze wormpjes kunnen klein zijn maar ook zeer groot (denk maar aan lintwormen die meters lang kunnen worden. In geval van wormen praten we over parasieten die in het lichaam van de gastheer zitten, en die in de wetenschap worden aangeduid als endoparasieten. Daarnaast zijn er ook parasieten die buiten het lichaam leven,zoals teken, mijten en zo. Deze worden ectoparasieten genoemd.

Gastheer of niet?
Parasieten hebben vaak verschillende levenscycli en op basis van die levenscycli is ook bekend wat voor gastheer de mens dan is. De mens kan de eindgastheer zijn, tussengastheer en het komt ook voor dat de mens per ongeluk gastheer wordt. De eindgastheer staat vaak aan het eind van de voedingsketen, de tussengastheer is een onderdeel van een voedingsketen. Parasieten houden zich op die manier in stand.
En zijn veel
parasieten die voorkomen bij de mens. Bij het onderdeel ziektemakers-parasiet vind je dan ook een aantal schema' s terug met tussengastheer en eindgastheer, waardoor je een goede indruk krijgt van de levenscyclus van een parasiet.

Bacterien

Bacil, bacterie - je ziet ze niet maar ze zijn overal
Bacterien zijn zeer kleine eencellige levensvormen die overal voorkomen. Veel bacterien zijn nuttig, denk maar aan de yoghurtdrankjes met bifidis bacterien die overal worden aangeboden. Ons eigen lichaam bevat ook veel bacterien, onze eigen darmflora bijvoorbeeld. Overal om ons heen zijn ze te vinden. Heel veel bacterien hebben een goede en nuttige functie, maar er zijn ook bacterien die mens en dier ziek kunnen maken.