IJssculpturen

De techniek:

IJssculpturen: wat is dat eigenlijk?
Wie eenmaal een ijssculptuur gezien heeft, zal de ijzige omstandigheden waarin deze sculpturen te bewonderen zijn snel vergeten. Niet alleen zal de toeschouwer gefascineerd worden door de schoonheid van het gemaakte beeld, maar ook de vele lichteffecten zal zeer zeker indruk maken.
Eigenlijk hebben ijssculpturen maar een groot nadeel en dat is dat de beelden maar een kort leven hebben. De natuurkundige wetten kennen helaas geen pardon met deze beelden en uiteindelijk zal de sculptuur smelten.De ijskunsternaar gaat aan de slag.
Een ijssculptuur is een vorm van beeldhouwkunst waarbij ijs als ruw materiaal gebruikt wordt. Het maken van een ijssculptuur wordt ook wel icecarving genoemd. De ijskunstenaar noemen we ook wel ijscarver.
De beelden worden zowel van ijs gemaakt als van stevige blokken samengeperste sneeuw. Hierbij wordt de sneeuw in een houten bekisting laag voor laag aangestampt. De sneeuw blijft 3 dagen in de mal zodat het goed kan bevriezen.
Hierna worden de mallen weggehaald en is het klaar om bewerkt te worden.
Daarnaast heb je ook de massieve ijsblokken. Het ijs moet uit zuiver en schoon water bestaan zodat het goed transparant is en zo weinig mogelijk luchtbellen bevat.
De blokken staan verder in een gekoelde ruimte, van zo'n -6 graden,

De ijscarver gaat met diverse gereedschappen aan de slag. Voor het grove werk gebruikt de ijscarver kettingzagen, schoppen, kapmessen en lange kettingen. Voor het fijnere werk gebruikt men beitels en mesjes en voor het afwerken worden warmtebronnen zoals strijkijzers en gasbranders gebruikt.