September-oktober, de tuin wordt leger

Het einde van het tuinseizoen is nu dichtbij.
Zaaien kan nu echt niet meer, alleen oogsten is nog mogelijk.
In september worden de laatste groenten geoogst.
De late aardappels, bieten, de laatste bonen, zomerwortels, kolen en snijbiet alles kan er nu zo'n beetje uit. De snijbiet natuurlijk alleen afsnijden en afwachten op het weer.
Bij mooi weer is vaak nog een volgende oogst mogelijk.
In september kunnen ook de pattisons geoogst worden en natuurlijk de kallebassen.
Ook typisch voor september zijn de chrysanten.

De dagen worden korter en de temperatuur daalt, en daarmee gaat het onkruid ook minder snel groeien. Een mooi moment om de tuin voor het laatst onkruid vrij te gaan maken.

In oktober is het echt gedaan met het tuinseizoen. De planten sterven af en het meeste werk staat in het teken van opruimen.
De andijvie kan geoogst worden, en ingevroren of natuurlijk verwerken in een lekkere rauwe andijviestampot. In het laatste geval kan je natuurlijk beter de andijvie al eerder oogsten, want over het algemeen hebben we toch vaak te maken met een overschot.
Ook de winterwortels zijn nu klaar om te oogsten, als tenminste de muizen je niet voor zijn geweest.
De witlof kan nu ook verder opgekweekt worden. Steek de wortels uit, en snij deze circa 3 cm boven de wortel af. De wortels vervolgens in een emmer met potgrond naast elkaar zetten en in het donker wegzetten.
Na enkele weken kan je de eerste witlof al oogsten.
Natuurlijk zijn er de typische wintergroenten, dus helemaal leeg is je tuin nou ook weer niet maar zwart zal overheersen.
Bij mooi weer kan je nog het e.e.a.a doen, maar in de praktijk komt daar toch vaak weer weinig van.