Salsafox


De Salsafox:
De salsafox is een combinatie van de Discofox, Salsa en Foxtrot.
De Salsafox is ontwikkeld door de duitse dansleraar Johannes Hoessl uit Muenchen, in samenwerking met de BDT (Berufsverband Deutscher Tanzlehrer) en het IVM (Institut fuer Veranstaltungsmarketing und Kommunikation GMBH)
Deze nieuwe dans heeft de kenmerken van de Quickstep, Discofox en Salsa.
De Salsafox is eenvoudig aan te leren en kan op bijna alle moderne muziek uit de "Top 40" etc. gedanst worden. Voorbeelden van enkele hits waarop de Salsafox kan worden gedanst zijn:
Shaggy: It wasn´t me
Ronan Keating: Lovin each day
O-Town: Liquid Dreams
Lean Rimes: Can´t fight the moonlight
Ricky Martin: Nobody want´s to be lonely
Brandy & Ray J: Another day in paradise
Sugababes: Run for cover
No Angels: Rivers of joyHet ontstaan van de Salsafox

Johannes Hössl is de ontwerper van de nieuwe dans Salsafox. In tegenstelling tot vele modedansen, waaronder de roemruchte "White Emotion", is de Salsafox een dans die een volledige techniek kent. Dansleraren van de ANDOS krijgen de komende 3 maanden gelegenheid om via speciale studiedagen zich te bekwamen in de Salsafoxtechniek. Elke studiedag is officieel en deelnemers ontvangen een Certificaat/Diploma waarmee zij hun bekwaamheid kunnen aantonen. Via de ANDOS website wordt bekendgemaakt welke dansscholen de Salsafox kunnen aanbieden (omdat er gecertificeerde dansleraren zijn). Op dit moment zijn er in Nederland 4 gediplomeerde Salsafoxleraren. Dansleraar Johannes Hössl schrijft zelf over het ontstaan van de Salsafox:

In dansen vond ik de mogelijkheid creatief te zijn. Ik probeer vaak de sfeer en het karakter van een muziekstuk in beweging te vertalen, en daarbij wijk ik graag van het basisidee van een bepaalde dans af. Want dansers moeten via bewegingen de muziek vertalen. Daarbij komt het er op aan hoe men iets danst!
Met name de Latin American muziek heeft een grote impact op mij. Al heel vroeg begon ik mij te interesseren voor Tango Argentino, Mambo, Lambada, Soca, Salsa, Merenque en natuurlijk de wedstrijddansen.
Discofox is ook een dans waarin men heerlijk en uitgebreid kan variëren en men kan deze op diverse muzieksoorten dansen. Al jarenlang paste ik de lichaamsbewegingen aan op muziekstukken die een Latin invloed hadden.

Tijdens de jaarlijkse congresdagen van de Berufsverband Deutscher Tanzlehrer e.V. (BDT) in 2001 is er een uitgebreide conferentie geweest tussen het bestuur van de BDT, de huidige Duitse kampioenen Discofox en ondergetekende. Directe aanleiding was het feit dat we allen enthousiast waren over de laatste lecture in Discofox. Mijn ideeën om Latin bewegingen in de Discofox te introduceren werden met enthousiasme ontvangen, en we begonnen reeds met pogingen om de basis Discofox aan te passen. En plotseling kwam ik met een basispas en een techniek om Salsabewegingen in te passen! De Salsafox was geboren. 's Avonds, tijdens de discoparty na een congresdag was ik reeds in staat de eerste figuren en elementen van meer figuren te demonstreren, en de volgende dag kon ik op het congres de Salsafox reeds introduceren.
Reggae en soft Black Beat gaven de juiste stemming qua muziek.

Tezamen met IVM en BDT waren we in staat zeer snel de nieuwe dans binnen de Duitse dansscholen te introduceren. Als een olievlek gingen steeds meer scholen de Salsafox onderwijzen. Wie de muziek apprecieert (en de muziekkeuze is heel uitgebreid) zal deze dans prachtig vinden, want de bewegingen zijn licht vloeiend en rond en zijn zonder anderen te storen toe te passen op de dansvloer. Gedanst op latinmuziek zal de dans meer een strakke leiding van de heer vragen, en wordt de Salsafox sterk vanuit de heupen gedanst om de vloeiende bewegingen te ondersteunen. Met Black Beat wordt de dans meer vanuit contrabewegingen gedanst om in het lichaam de losse dansvorm te krijgen.

Door de ruime muziekkeuze is de Salsafox een dans voor jong en oud!
Johannes HösslBasispas van de salsafox

HeerDame
PasTempoVoetActieVoetActie
1SlowLinksVoorwaarts RechtsAchterwaarts
2SRechtsVoorwaartsLinksAchterwaarts
3QuickLinksVoorwaartsRechtsAchterwaarts
4QRechtsGewicht terug op rechtervoetLinksGewicht terug linkervoet
5SLinksAchterwaartsRechtsVoorwaarts
6SRechtsAchterwaartsLinksVoorwaarts
7QLinksAchterwaartsRechtsVoorwaarts
8QRechtsGewicht terug op linksLinksGewicht terug op rechts