Lucido

Terug naar de index Stuur een email
[Nodig]      [Werkwijze]      [Links]       [Links]     [Meer kaarttechnieken]

Inleiding:
Lucido is een kaarttechniek met glas in lood-effect, waarbij met borduren en embossen de kaart kan worden afgewerkt.

Wat heb je nodig:

>
lucido mallen lucido stickers lucido patch papier

Hoe ga je te werk:
* Plaats de mal op een effen kaart en teken het middendeel en de kruislijnen voor het bepalen van het centrum ( Er zijn meerdere formaten mogelijk).
* Kies de bijpassende segment(en), teken ze op het Lucido decoratief papier en knip ze uit.
* Als er een sterretje bij een segment staat, komt dat punt op het centrum.
* Plak ze nauwkeurig op de kaart. Plak nu alle lijnen af met de bijpassende sticker.
* Embos en borduur naar keuze de rest van de kaart.
* Maak voor een doorschijnend effect gebruik van vellum papier (als ondergond achter het motief) en plak dit achter het uitgesneden middendeel van de kaart.
* Kijk voor mooie voorbeelden in het nieuwe HobbyMee boekje Lucido wenskaarten (118871/0137) van Jannie v. Schuylenburg. (leverbaar in oktober)Enkele tips:

 • Zet van tevoren op je kaart een recht kruis. Je kunt ook een schuin kruis doen, maar dan komen mal 04 en 06 niet goed uit. Zo heb je gelijk je centrum lijnen. Leg de streepjes van de mal op je potloodlijn. Gebruik altijd een VULPOTLOOD. Dan komen de lijntjes dichter bij de mal en past alles net iets lekkerder.
 • Teken de segmentjes op de voorkant van je papier, anders komen mal 03 en 05 in de knoop (spiegelbeeld) en kloppen de stickers niet meer.
 • Als je delen omhoog wilt laten komen door in de grote patronen van de mal openingen te maken (zie verpakking mal 2, maar kan ook bij mal 1, 3 en 6) dan kun je snijden of aftekenen en met een klein puntschaartje inknippen.
 • De ster worden 'tumbling blocks'. Maak de ster met 3 kleuren en neem van elke kleur 3 segmenten. De ster zelf opbouwen met de 3 kleuren steeds na elkaar. Je merkt nu dat de kleuren die hetzelfde zijn tegenover elkaar komen te liggen. Nu de laatste 3 segmenten erbij doen in de punten (1 wl en 1 niet). De kleur die in de punten komt ligt gelijk aan de kleur die al gebruikt is. Werk de ster af met stickers en neem nu als afsluiting een hele ruit en snijd die in de lengte door de midden. Dit laatste deel kan op de ruiten aan de buitenkant.
 • Lucido kan ook worden gebruikt bij Scrapbooking.
 • Multihobby
  Papercraft
  Enkele voorbeelden
  Tips van kars.nl