Lente in Nederland

.


[Inleiding]   [Lente 2003]    [Lente 2004]    [Lente 2005]    [Lente 2006]    [Lente 2007]    [Lente 2008]    [Lente 2009]    [Lente 2010]    [Lente 2011]    [Lente 2012]    [Lente 2013]    [Typisch lente]   




Inleiding:


Lente in Nederland, lekker weer kunnen genieten van de voorjaarszon, maar menig nederlander weet ook dat de eerste lentemaanden (maart en april) het weer ook ronduit slecht kan zijn.
Lente ook weer het moment dat de blaadjes aan de struiken en bomen komen, tulpen hun pracht laten zien, de dagen weer langer worden, kortom de natuur ontwaakt weer.


Net zoals in de winter zien we ook dat de lente warmer en zachter wordt. In de top 10 van hoogste temperaturen komt de periode tussen 1990 en heden maar liefst 8 keer voor.
Naast een hogere temperatuur neemt ook de neerslag toe, terwijl anderzijds het aantal zonuren ook toeneemt. We zien dan ook meer "plensbuien" ontstaan waarbij in korte tijd veel neerslag ontstaat.

Hieronder de top 10 van de laatste eeuw.


De lente van 2003

De lente in 2003 begon zeer zonnig met temperaturen die hoger waren dan normaal en eind maart zelfs opliep naar waardes van 20 graden al zag dat er in de eerste week van maart nog niet naar uit, toen er regelmatig neerslag was
Het zonnige weer was een vervolg op een zeer zonnige en droge februari maand, maar dit had niet tot gevolg dat de natuur eerder tot ontluiken kwam, sterker nog de natuur liep juist 3 weken achter.
Op 16 maart steeg de luchtdruk naar een recordhoogte tot 1043,8 hPa in De Bilt.
Ondanks de hoge temperaturen overdags verliepen de nachten toch vaak met temperaturen onder nul.
Op 27 maart werd Nederland getroffen door een zeer dichte mist (lokaal met zicht tot 25 meter), die tot vele kettingbotsingen leidde op de snelwegen.
April begon zeer koud, met in de eerste dagen veel regen. Oorzaak van de koude was een zogenaamde retrograde beweging van een hogedruk gebied (zie uitleg hieronder)


Gevolg van de koude was dat de bloesem begin april veel te leiden had, en rampzalige gevolgen voor de fruittelers.
De koude maakte echter snel plaats voor zomerse temperaturen en half april werd zelfs zomerse waardes van 25 graden gemeten.
Eind april maakte stevige buien een einde aan de warme periode, en was het op koninginne-dag druilerig weer.
De maand mei verliep koel, wisselvallig en nat (bijna elke dag wel regen). Met name op 21 mei waren er zware buien en viel er op sommige plekken 20mm neerslag. Dat de neerslag per regio verschilde blijkt uit de onderstaande kaart.


De laatste week van mei maakte echter veel goed, waarin drie zomerse dagen werden genoteerd, en omdat dit op hemelvaartsdag viel , zal mei 2003 voor velen toch nog een goede smaak nalaten.
Hiermee was de lente van 2003 uiteindelijk zeer zonnig (641 uren tov 485 uren normaal), waarvan maart de zonnigste lente sinds 100 jaar was.
Daarnaast was de lente ook zeer zacht (10.1 graden tov 8,9 graden normaal), terwijl de neerslag niet afwijkend was.Ondanks het zachte weer was het aantal vorstdagen met 19 juist weer hoog, (normaal 13).
Voor de metereologen was de lente op 31 mei afgelopen, maar de feitelijke lente loopt natuurlijk tot 21 juni.
De eerste drie weken van juni was het warm (juni werd uiteindelijk zelfs 3e in de warmste junimaanden sinds 1901.
De neerslag beperkte zich voornamelijk tot fikse onweersbuien, die met name de avond vierdaagse weer parten speelde.


De lente in 2004

De lente in 2004 begon koud, de minimum temperaturen lagen in de eerste helft van maart onder nul, met gelukkig weinig regen.
Op 17 maart brak de lente eindelijk aan met temperaturen boven de 20 graden, maar dit werd gelijk weer gevolgd door een natte week met aanzienlijk koeler weer.
Ondanks deze regen verliep maart vrij droog, en zonnig met een normale temperatuur.
April begon met warm weer ( op 1 april werd al de eerste warme dag genoteerd) maar helaas hielden we het de eerste week van april niet droog terwijl de temperatuur ook weer daalde naar koele waardes.
In de tweede week steeg de temperatuur weer en brak er een periode aan van mooi lenteweer, weinig regen, hoge temperaturen waarmee de koude start van de lente snel werd vergeten.
Eind april was het weer raak toen pittige buien. met het nodige onweer, de warmte verdreven en hier en daar zelfs voor wateroverlast zorgde.
De maand mei verliep eigenlijk normaal. Een normale hoeveelheid zon, een iets lagere temperatuur, met geen zomerse dagen (normaal telt mei 3 zomerse dagen) en meest opmerkelijk toch wel de nachtvorst die in de laatste maand van mei werd genoteerd.
Hieronder links de temperaturen anderhalve meter boven de grond en de temperatuur aan de grond genoteerd op eind mei.
  

De regen was qua hoeveelheid laag, mei kende zelfs een droge periode. De regen viel met name op de 7e (15 mm neerslag) en aan het eind.
De eerste week van juni begon zeer koel en wisselvallig maar in de 2e week van juni steeg de temperatuur al snel en werd zelfs op 8 juni een tropische dag geregistreerd.
De korte warme week werd weer gevolgd door een koelere en wisselvallige periode die in ieder geval wel mooie foto's van wolkenpartijen opleverde.
  

De lente van 2004 was wederom zacht (9,5 graden) waarbij met name de aprilmaand zeer warm was, terwijl de maand mei ronduit koel was.
Het aantal vorstdagen was ook in 2004 weer hoger dan normaal (21 dagen).
Ook was de lente zonnig (545 uren zon) en droog (115 mm neerslag), waarbij zowel in aprl als in mei lange droge periodes waren.


De lente in 2005

De meteorologische lente begon winters. Op 4 maart werd zelfs de koudste temperatuur ooit gemeten -20,7 graden terwijl er een dik pak sneeuw (20-50cm) was gevallen. Alles behalve lente dus, maar toen de echte lente aanbrak werd zelfs de zachtste decade van de afgelopen 100 jaar gemeten, met een gemiddelde temperatuur van 11,8 graden.
Van 26 tot en met 28 maart vielen er plaatselijk zware buien, soms vergezeld van onweer en hagel. Lokaal viel in korte tijd 10 tot 30 mm neerslag. Daarnaast leidde de weersituatie ertoe dat de rook van de paasvuren tot in midden-Nederland te ruiken was, en nogal voor veel verontruste telefoontjes leidde.
  

April was zeer zacht. De gemiddelde maandtemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 10,4 °C tegen 8,3 °C normaal. Daarmee staat deze maand op een gedeelde vijfde plaats in de rij van zachtste aprilmaanden sinds 1901.
Het weerbeeld was sterk wisselend waarbij vrijwel de gehele maand de gemiddelde temperatuur rond of boven het langjarig gemiddelde lag.
Op 3 april werd in De Bilt met 21,2 °C de eerste warme dag van het jaar genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Dit was ook de enige warme dag in De Bilt deze maand.
Wel waren de eerste drie dagen van April zonnig.
Van 11 t/m 20 april was het juist somber weer, weinig zon en veel neerslag. Met name 19 april was een natte dag met 9mm neerslag.
Ook 29 april was een slechte dag met veel regel.
Door de koude in februari en begin maart was de natuur tot stilstand gekomen en pas in april ontluikten de bladeren in rap tempo.
   
Dezelfde boom gefotografeerd op 23 maart, 1 april, 4 april en 11 april.

Mei ging warm van start. Direct al op 1 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) van het seizoen genoteerd. In het zuiden werd het op die dag lokaal tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger).
Op zowel 2 als 3 mei trokken actieve buiencomplexen vergezeld van frequent onweer over ons land. Lokaal viel ruim 20 mm neerslag.
Van 5 tot en met 18 mei volgde een tijdvak met temperaturen beneden normaal. Tijdens enkele nachten kwam het in dit tijdvak lokaal tot lichte vorst, de laatste keer op 18 mei.
In de nacht van 14 op 15 mei viel in het noordoosten 20 tot 30 mm neerslag.
Aan het eind van de maand werd het op een aantal dagen fraai en zeer warm weer, zodat Mei toch nog een zonnige maand werd, maar anderzijds ook een maand van uitersten.
De eerste helft van de maand juni was het op de meeste dagen koel voor de tijd van het jaar, in Deelen werd de landelijk laagste temperatuur gemeten; 1,4 °C.
Tijdens de eerste helft van de maand kwam het lokaal in zeven nachten nog tot vorst aan de grond, het laatst op 14 juni.
Ondanks de kou waren er toch nog zeer zonnige dagen op 9, 14, en 19 juni.
De eerste week van juni was er elke dag wel wat regen, waarna een droge periode intrad van 2 weken, en de lente zomers afsloot met hier en daar al tropische temperaturen.
De lente in 2005 was dus wederom zacht (10,4 graden), ondanks dat maart koud en met veel sneeuw begon. Landelijk werd zelfs de laagste temperatuur (-20,7 graden) ooit in maart gemeten.
April was weer warm, terwijl mei 2 gezichten had, met enerzijds tropische temperaturen en anderzijds tussen 5 en 18 mei een periode met regelmatig vorst tijdens de nacht.
De hoeveelheid neerslag was normaal (162 mm) al viel wel gedurende 3 korte periodes veel neerslag (circa 90 mm).


De lente in 2006

Net zoals vorig jaar begon ook deze lente (meteorologisch gezien) koud.Tot en met de 23e was het vrijwel voortdurend koud tot zeer koud voor de tijd van het jaar, daarna sloeg het weer om en werd het zacht.
Tijdens het koude tijdvak viel de neerslag vaak in de vorm van sneeuw. Hierbij trad vooral op 1, 2 en 3 maart overlast op door gladheid. Op de 2e lag er in een strook van de Flevopolders naar Overijssel 10 tot 25 cm sneeuw.
In de laatste week van maart trok de temperaturr wel aan, maar dit ging ook gepaard met de nodige neerslag.
Op de 27e trok een aantal zomers aandoende onweerscomplexen over Nederland. Lokaal ontstond schade door windstoten en hagel. In het westen stond later enige tijd een harde tot stormachtige wind met windstoten tot 90 km/uur.
April was daarentegen weer zacht al kende het weer wel een licht wisselvallig met een vrij vlak temperatuurverloop.
Alleen op de 24e en 25e was er in een groot deel van het land sprake van zeer zacht en fraai lenteweer en werd op 25 april de eerste warme dag (21,8 °C) genoteerd.

 

Mei had dit jaar twee totaal verschillende gezichten. De eerste helft van de maand was onder invloed van een standvastig hogedrukgebied zeer zonnig, droog en zeer warm enmet een gemiddelde temperatuur van 16,9 °C samen met 1990 zelfs op een gedeelde eerste plaats in de rij van warmste overeenkomstige tijdvakken sinds 1901.
In totaal werden in De Bilt in mei 14 warme dagen geregistreerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) tegen negen normaal, waarvan 11 aaneengesloten tussen 3 en 13 mei.
  

Daarna maakten depressies de dienst uit en was het uitermate wisselvallig en somber en nat met soms zware buiten.
  



Juni begon koel waarbij tot en met de 8e nog regelmatig vorst aan de grond werd geregistreerd. In de vroege ochtend van 2 juni daalde de temperatuur in Woensdrecht tot 1,7 °C, de landelijk laagste temperatuur deze maand.
Daarna bracht een krachtig hogedrukgebied zeer zonnig en zeer warm weer. Van 9 tot en met 13 juni werd het in een groot deel van het land iedere dag zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Op 11, 12 en 13 juni werd het lokaal zelfs tropisch warm en scheen de zon ononderbroken.
Op 14 juni was er even een dipje in de temperatuur met de nodige buien maar deze herstelde zich weer snel zodat de lente in 2006 zomers eindigde.
De lente in 2006 was qua temperatuur redelijk normaal (9.1 graden), maar anderzijds was dit wel een lente van uitersten.
Maart was ronduit koud (zelfs de op twee na koudste maand sinds 1901), April was zacht maar wel wisselvallig terwijl de maand mei weer warmer was dan normaal waarbij de eerste 10 dagen van Mei tot de warmste sinds 1901 behoorde.
Het aantal vorstdagen was weer hoog (22 stuks).
De lente was wel weer zonnig (523 uren), waarbij mei de zonnigste maand was.
De lente was anderzijds ook weer aan de natte kant (187mm), waarbij met name de laatste 2 weken van mei als zeer nat de boeken in gaan .


De lente in 2007

De eerste week van maart was nat, somber en aan de zachte kant.
Gelukkig was op 4 maart de avond wel de bewolking verdwenen zodat velen van de maansverduistering konden genieten.


De tweede week eindigde in een betere stemming met lente-achtig weer,en maximum temperaturen van 15 graden. Helaas gingen de hogere temperaturen overdag ook gepaard met koude nachten, met hier en daar zelfs vorst aan de grond.
In de derde week van maart sloeg het weer om, wederom regen en door een dalende temperatuur ook echte maartse buien met regen, hagel en sneeuw.
In de vierde week werd het weer wat aangenamer, droog, hogere temperaturen en veel zon.
Al met al zette de trend van een zachte winter zich in maart voort, en sloot ook Maart uiterst zacht af.
In April zette de lente helemaal door, de eerste drie weken van April verliepen droog, zonnig en temperaturen die omhoogliepen naar record hoogtes.
  

De temperaturen waren zelfs hoger en het weer beter dan in Spanje, waar veel regen viel.
Het gevolg was wel dat de bossen erg droog werden, en in April al diverse brandwaarschuwingen bij de bossen werden opgehangen. Ook de tuinders en boeren waren allerminst blij met dit droge weer, in tegenstelling tot de vele Nederlanders die half april al massaal de stranden bezochten.
Op 14 april sneuvelde er al weer een record. Nooit eerder was het zo vroeg zo warm. Een maximum temperatuur van 28 graden was nog nooit gehaald in April, maar behalve veel pret drukte de warmte ook zijn stempel op de marathon van Rotterdam die voor de recreanten halverwege moest worden afgebroken vanwege de vele uitvallers.
Enkele dagen later kelderde de temperatuur weer naar normale waardes van 12 tot 14 graden, maar voelde het natuurlijk een stuk frisser aan.
Maar deze "dip"was maar tijdelijk want binnen 1 week was het weer zomerachtig waardoor april 2007 als hoogst uitzonderlijk de boeken ingaat, ongekend warm, zonnig en extreem droog.
De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 13,1 graden tegen 8,3 graden normaal. Dat is normaal voor Nice aan de Middellandse Zee.
Er waren 14 warme dagen (20 graden of meer) tegen 2 normaal. Ook het aantal zomerse dagen (25 graden of meer) was met 7 een record.
Gewoonlijk komt het kwik in april in De Bilt zelden boven de 25, nu waren er twee periodes van elk 3 en 4 zomerse dagen.
De 14e was de eerste zomerdag. Zo warm was het zo vroeg in het jaar nog nooit geweest. In De Bilt werd op 15 april een recordstand van 28,9 graden gemeten. Westdorpe was met 29,7 graden de warmste plaats. Ook de zon overtrof alle eerdere records. Landelijk gemiddeld berekende het KNMI 280 uren zon teen 162 normaal
Ook de droogte was extreem. Op veel plaatsen viel de hele maand geen druppel. De Bilt kreeg 0,3 mm in de meter. April 2007 is daarmee de droogste maand in de geschiedenis.
Ook mei begon met hetzelfde weertype, veel zon, droog en te warm voor de tijd van het jaar.
Op 6 mei kwam er eindelijk regen, en kwam er een einde aan het droge en te warme weer.
Maar liefst 45 dagen is er geen regen gevallen, wederom een record in deze tijd van het jaar, en natuurlijk heeft ook de natuur te leiden onder deze droogte, al lijkt alles groener dan normaal.


De rest van de maand was uiterst wisselvallig. De temperaturen daalde naar normaal, maar door de warme start werd Mei toch nog een warme maand.
De regen was het grootste verschil met april, want zo droog als april was, zo nat was mei met twee keer zoveel neerslag als normaal.
De grote hoeveelheden vielen vooral tijdens 2 dagen in mei, waarbij actieve buiencomplexen over nederland trokken met op enkele plaatsen 40-55 mm neerslag.
de hoeveelheid zon voor Mei was normaal.
  

Met de start van Juni is de metereologische lente van 2007 weer ten einde gekomen.
De lente van 2007 was de zachtste in tenminste 300 jaar met een gemiddelde van 11.7 graden (gemiddeld 8.9), De hoeveelheid neerslag was normaal te noemen, al viel die wel in bepaalde periodes in grote hoeveelheden en waren er ook extreem lange droge periodes.
De lente 2007 was verder wel uiterst zonnig (640 uur tegen 476 normaal).
De lenteperiode van 1 juni tot en met 21 juni verliep wisselvallig.
De eerste week was er nog sprake van droog weer, de nodige zonneschijn en temperaturen die boven normaal bleven, maar vanaf 8 juni was er nagenoeg iedere dag wel regen (vaak in de vorm van flinke plensbuien terwijl ook de temperatuur gestaag terug liep en de zomer op 21 juni zelfs in mineur begon.


De lente in 2008

De metereologische lente van 2008 begon stormachtig, met een zeer lage luchtdruk van 983 hPA, en dat is een heel verschil met twee weken daarvoor toen er juist een extreem hoge luchtdruk werd waargenomen. De verschillen in luchtdruk op het land leidde ook tot veel wind en windvlagen waarbij uitschieters met 100km/uur werden waargenomen.
Maart deed niet echt lente-achtig aan, veel neerslag, met een voor de tijd van het jaar wel normale temperatuur (5.8 graden) deed eerder denken aan herfst dan aan lente dagen.
Zo rond Pasen, welk dit jaar zeer vroeg veel, daalde de temperatuur en kregen we zowaar een witte pasen voorgeschoteld, wat weer tot leuke plaatjes leidde.
Minder leuk was het op de dinsdag na pasen want de winterse neerslag veroorzaakte direct veel fileleed en met een totale lengte van 900km kwam deze dag dan ook op de tweede plek in de file-top 10 langste files.
De laatste dagen van maart was het weer iets warmer maar al met al verliep de eerste maand van de lente in 2008 zeer nat met een voor het jaar normale temperatuur.


  


April 2007 was haast zomers te noemen, maar april 2008 leek daar totaal niet op. De eerste weken waren zelfs koud te noemen, met zelfs 8 dagen waarbij de temperatuur in de nacht onder de nul graden kwam.Pas op 20 april werd de 15 graden gehaald, iets wat sinds 1901 pas twee keer was voorgekomen.
Wel was april, netzoals in 2007 een droge maand, met veel zonneschijn. De laatste week van april schoot de temperatuur omhoog en werd zowaar een temperatuur boven de 20 graden gemeten.
In mei werd de schade flink ingehaald, de temperaturen werden zomers, geen neerslag en veel zonneschijn. De tweede week van mei waren de temperaturen zelfs boven de 25 graden en werden in Nederland de hoogste temperaturen in Europa gemeten. De achterstand de in de natuur was weer ingehaald wat weer resulteerde in
mooie foto' s vanuit het keukenhof.
In de derde week waren de zomerse dagen weer voorbij, regenbuien trokken over het land en de temperatuur daalde naar een normale waarde van 15 graden.

Lente 2009
De temperatuur lag in maart iets hoger dan normaal (6,3 tegen normaal 5.8 graden), met relatief weinig regen (53 mm tegen normaal 65mm), en redelijk veel zon (155 tegen normaal 115 uren).
Toch was maart nu niet een maand om eens lekker buiten te zitten, mede ook omdat de natuur het wel erg liet afweten en weken achterliep.
Ook op de keukenhof (21 maart, notabene de officiele start van de lente.
  
  

Lege tulpenvelden, alleen wat krokussen niet echt reden om naar de keukenhof te gaan.

April begon goed. Op 3 april werd zelfs de eerste warme dag (temperatuur boven de 20 graden) genoteerd, heel wat beter dan in 2008 toen dat pas op 20 april gebeurde.
Eigenlijk lag de temperatuur bijna de gehele maand enkele graden hoger dan normaal en werd april met in De Bilt een gemiddelde maandtemperatuur van 12,2 °C tegen een langjarig gemiddelde van 8,3 °C, de op één na zachtste aprilmaand in de complete meetreeks die aanving in 1706.
Behalve een hoge temperatuur was er ook veel zonneschijn met gemiddeld over het land 226 zonuren tegen 162 normaal en droog met gemiddeld over het land 22 mm neerslag tegen normaal 44 mm
Met name in het noorden van het land was het droog.
En wat betreft de keukenhof. Die bezochten we eind april opnieuw en ditmaal waren de tulpen wel uit. Veel mooie plaatjes dus, die je
hier vind.

Dat de temperatuur aan het stijgen is mooi te zien in de onderstaande grafiek:


De stijgende temperatuur heeft ook gevolgen voor de flora en fauna in Nederland, er komen steeds meer nieuwe diersoorten voor in Nederland. Kijk hier voor een aantal van deze nieuwe diersoorten.

Mei was een uitgesproken warme, zonnige maar ook natte maand.Vrijwel de gehele maand lag de temperatuur rond of enkele graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar, echter een wat langer opvallend warm tijdvak ontbrak. Koele dagen kwamen niet voor.
Op 25 mei werd in De Bilt voor het eerst dit jaar de zomerse grens van 25,0 °C bereikt en overschreden, maar dat was ook de enigste zomerse dag in mei. Mei was ook zonnig(248 uren tegen 209 uren normaal), waarbij de zon het meest aan de kust scheen.
Met gemiddeld over het land 67 mm neerslag tegen normaal 57 mm was mei vrij nat, maar ook hier waren de verschillen vrij groot, waarbij langs de kuststrook de meeste regen viel.
De zomerse dag van 25 mei werd afgestraft met zware buiencomplexen die over een groot deel van het land trokken. De buien gingen vergezeld van uitzonderlijk actief onweer. In totaal werden ca. 69000 ontladingen geregistreerd. Ook kwamen lokaal windstoten voor tot ca. 105 km/uur. Uit de omgeving van Woensdrecht werd hagel gemeld met een doorsnede van 5 cm. In een strook van Zuid-Holland naar de Noordoostpolder viel op een aantal plaatsen 40 tot 58 mm neerslag. De buien veroorzaakten grote overlast en schade.

Juni begon warm maar al snel liep de temperatuur terug. De eerste helft van de maand kende ook enkele opvallend koele nachten. De landelijk laagste temperatuur, 0,9 °C werd gemeten op 13 juni op de vliegbasis Twenthe. Aan de grond vroor het daar die dag -2,6 °C. In het oosten van het land kwam het in juni lokaal op vijf dagen tot vorst aan de grond.
In de tweede week van juni trokken enkele depressies over ons land en veroorzaakte wisselvallig weer, Het grootste deel van de neerslag in de maand juni viel ook tijdens deze periode.

De lente van 2009 werd (met een gemiddelde temperatuur die is uitgekomen op 10,8 °C tegen 8,9 °C normaal) al met al de op een na zachtste lente in ruim een eeuw.

Op de eerste plaats in deze ranglijst staat de lente van 2007 met een gemiddelde van 11,7 °C.
Uiteindelijk telde de lente 18 warme dagen (temperatuur boven de 20 graden), tegen 11 normaal.
Gemiddeld over het land scheen de zon 625 uren tegen 485 uren normaal. Daarmee was de lente zeer zonnig.
Met landelijk gemiddeld 142 mm tegen een langjarig gemiddelde van 166 mm was de lente vrij droog.


Lente 2010
De metereologische lente begon winters. De eerste week vroor het tijdens de nachten matig, en 8 maart was het weer zover, weer sneeuw
  



Het tweede deel van maart stegen de temperaturen echter en vielen zelfs zo' n 5 tot 10 graden boven de normale temperatuur van 5.8 graden uit.
Hierdoor werd maart toch nog een vrij zachte maand. Ook qua neerslag viel het wel mee (47 mm tegen 65 mm normaal), al was er wel sprake van wisselvallig weer (met name in de 2e helft van maart), waarbij op 20 maart onweersbuien voor veel neerslag zorgden.
Ondanks alles liet de zon zich in maart ook vaker zien dan normaal en met 152 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 115 uren, was maart zonnig.
April:
April begon wisselvallig met regen, maar daarna werd vrijwel de gehele maand het weer bepaald door hogedrukgebieden. Dat resulteerde in veel zonneschijn en weinig neerslag. De aangevoerde lucht kwam wel vaak uit noordelijke richtingen waardoor de maxima overdag gematigd bleven en het tijdens de nachten flink kon afkoelen.
Tegen het einde van de maand werd de lucht uit meer zuidelijke richtingen aangevoerd en werd het warm voor de tijd van het jaar.
De landelijk laagste temperatuur, -4,5 °C, werd gemeten op 23 april in Eelde (Groningen). Slechts twee dagen later, op 25 april, bereikte de temperatuur in de oostelijke helft van het land voor het eerst de zomerse waarde van 25,0 °C.


In De Bilt gebeurde dit niet, maar daar werd wel de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of meer) van het seizoen gemeten. In totaal telde april in De Bilt drie warme dagen, tegen een langjarig gemiddelde van twee. In het zuidoosten van het land werden plaatselijk zes warme dagen geteld.
Op 29 april werd ook in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd. Die dag werd de landelijk hoogste temperatuur van april gemeten 27,5 graden in Eindhoven.
In De Bilt kwam de maandsom uit op 246 uren zonneschijn tegen 168 normaal. Daarmee eindigt april 2010 op de derde plaats in de rij van zonnigste aprilmaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat april 2007 met 284 zonuren.
April eindigde weer in minuer met forse buien die juist tijdens Koninginnenacht over het land trokken. Al met al was April zacht , droog en zeer zonnig, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 9,7 °C tegen 8,3 °C normaal.

Mei 2010:
Terwijl April zeer zacht was werd mei 2010 de koelste maand sinds 1991. De gemiddelde temperatuur was 10,5 °C tegen een langjarig gemiddelde van 12,7 °C. Met name de eerste helft van mei was koud. Deze kou werd veroorzaakt door een hardnekkige noordelijke stroming die koele lucht aanvoerde en verder was er weinig ruimte voor de zon.
Vanaf de 20e bleef de wind nog steeds vaak uit het noorden waaien maar was er meer ruimte voor de zon en de gemiddelde temperatuur lag rond of iets boven normaal. In De Bilt werd pas op de 20e de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) van de maand geregistreerd. De hele maand telde vijf warme dagen tegen negen normaal. De hoogste temperaturen van de maand werden tijdens het Pinksterweekend (22-24 mei) gemeten. Eerste en tweede Pinksterdag waren in het zuidoosten van het land zelfs zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), met in Ell op de 24e een maximum van 27,1 °C. In De Bilt werd in mei geen zomerse dag genoteerd, het normale aantal bedraagt drie zomerse dagen.
De neerslag was normaal voor mei. 2 mei was een natte dag met 14 mm regen en ook 11 en12 mei regende het langdurig. Tussen 13 en 25 mei viel er daarentegen amper neerslag. Ook de zon liet zich pas in de tweede helft van mei zien.
  

Juni was een warme maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C tegen 15,2 °C normaal. De eerste week van de maand was het fraai weer, waarbij de temperatuur naar zomerse waarden steeg. Onder invloed van een depressie verliep de tweede week van de maand daarentegen wisselvallig en somber. Daarna volgde een vrij lang tijdvak waarbij een noordelijke stroming de temperatuur rond of iets onder het langjarig gemiddelde hield.
De gemiddelde lentetemperatuur was in De Bilt met 8,9 °C precies gelijk aan het langjarig gemiddelde. Toch was de lente de koudste sinds vijftien jaar. Na het koude voorjaar van 1996 verliepen alle lentes namelijk zacht tot zeer zacht.
Het temperatuurverloop dit jaar was opvallend. Maart was een vrij zachte maand met een gemiddelde temperatuur van 6,4 °C tegen 5,8 °C normaal. Ook april was zacht met 9,7 °C tegen normaal 8,3 °C. Mei daarentegen was zeer koel met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 10,5 °C tegen normaal 12,7 °C.
Op 25 april werd in De Bilt de eerste warme dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger).


Lente 2011
De maand februari was zacht en ook in maart zette deze trend zich voort. Maart 2011: Uitzonderlijk droog, Zeer zonnig en normale temperatuur waarmee deze maart bij droogste drie in ruim honderd jaar terecht komt.
De gemiddelde temperatuur week in De Bilt met 6,0 °C maar weinig af van het langjarig gemiddelde van 6,2 °C. Vrijwel de gehele maand stond het weer in onze omgeving onder invloed van hogedrukgebieden. Het was vaak rustig weer, met weinig neerslag en veel zon.
De eerste acht dagen van maart kwam de wind uit noordelijke richtingen en was het vrij koud voor de tijd van het jaar. Daarna volgde een lang tijdvak met temperaturen die rond of boven het langjarig gemiddelde lagen. Tegen het einde van de maand lag de gemiddelde temperatuur weer een aantal dagen beneden het langjarig gemiddelde.
Tijdens de vaak heldere nachten kwam het regelmatig tot vorst. In De Bilt werden 14 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, tegen acht normaal.
  
  


Op een aantal dagen was het in de middag uitgesproken fraai lenteweer met veel zon en een temperatuur van boven de 15 graden. Gemiddeld over het land was maart een uitzonderlijk droge maand met 13 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 60 mm. Maart was een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land ruim 185 zonuren tegen 125 normaal.

April:
April 2011 was net zoals 2010 zonnig droog en uitzonderlijk zacht.
De gemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 13,1 °C tegen 9,2 °C normaal. Daarmee evenaart april dan het record in 2007 en bereikt de hoogste waarde sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Recentelijk was ook april 2009 opvallend zacht met een gemiddelde van 12,2 °C, waardoor de top drie van zachtste aprilmaanden sinds 1706 nu bestaat uit april 2007, 2011 en 2009. De nummer vier, april 1794, volgt pas op ruime afstand met een gemiddelde temperatuur van 11,3 °C.
Oorzaak van het aanhoudend zachte, zonnige en droge weer waren standvastige hogedrukgebieden boven onze omgeving. De hogedrukgebieden blokkeerden de westelijke stroming waarmee normaal buien en regengebieden over ons land trekken. Vrijwel de gehele maand was de gemiddelde temperatuur daarbij ruim boven normaal, koele dagen kwamen niet voor. Met name in de tweede helft van de maand lag de temperatuur zelfs regelmatig 5 tot 10 graden boven normaal.
Op 2 april werd in De Bilt met 23,2 °C de eerste warme dag van het jaar genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Het totale aantal warme dagen in april was 13 dagen, in 2007 werden er 14 warme dagen geteld. Op 21 april werd met 25,0 °C de eerste zomerse dag van het seizoen geregistreerd (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Op 22, 23 en 24 april werd het in De Bilt ruim 26 graden, waarmee vier zomerse dagen op rij werden geregistreerd.
Met gemiddeld over het land 11 mm tegen 44 mm normaal was april zeer droog.
De droge april volgde op een eveneens zeer droge maart. In combinatie met de hoge temperatuur en veel zonneschijn heeft dit geleid tot een groot neerslagtekort van ca. 100 mm. Een dergelijk neerslagtekort is uitzonderlijk zo vroeg in het jaar.
April was een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land 262 zonuren tegen 178 normaal. In De Bilt is het aantal zonuren uitkomen op 249, goed voor een derde plaats in de rij van zonnigste aprilmaanden sinds 1901. Ook voor wat betreft het aantal zonuren staat april 2007 op de eerste plaats met 284 uren. Het langjarig gemiddelde in De Bilt bedraagt 174 zonuren.


Mei:
April was al een mooie maand, en een droge maand, dus de boeren en tuinders hoopten op wat neerslag maar daar moesten ze toch wat langer op wachten
Mei 2011 was een vrij warme lentemaand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 14,0 °C tegen normaal 13,1 °C. Vrijwel de gehele maand waren hogedrukgebieden bepalend voor het weer. Het gevolg was rustig, droog en vaak ook zonnig weer. De regenactiviteit van storingen die ons land wisten te bereiken, was door de invloed van de hogedrukgebieden slechts klein.
De eerste vijf dagen van de maand was het koel voor de tijd van het jaar. Daarna werd het, dankzij een zuidooststroming, een aantal dagen zeer warm. Vanaf de 12e lag de temperatuur op de meeste dagen rond het langjarig gemiddelde.
Aan het einde van de maand werd korte tijd zeer warme lucht naar ons land getransporteerd. Op de 30e werd het in het zuidoosten van het land zelfs tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur werd gemeten in Arcen: 31,4 °C.
In totaal werden in De Bilt twaalf warme dagen genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger), tegen 10 normaal. Op drie dagen werd het zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), precies het normale aantal.
Aan het begin van de maand koelde het tijdens de nachten fors af. In het noordoosten van het land kwam het op uitgebreide schaal nog op drie dagen tot lichte vorst. De landelijk laagste temperatuur, -3,2 °C, werd gemeten op 5 mei in Eelde.
Mei was een zonnige maand met gemiddeld over het land 266 zonuren tegen 213 uren normaal. De regionale verschillen waren deze maand niet groot. De zon was langs de kust het meest te zien, op sommige plaatsen r Met name de eerste week van de maand was de zon veelvuldig te zien, in totaal 88 uren.
Gemiddeld over het land is in mei 25 mm neerslag gevallen, tegen een langjarig gemiddelde van 61 mm. Ook de voorjaarsmaanden maart en april waren zeer droog. De geringe hoeveelheid neerslag in combinatie met de grote verdamping, veroorzaakt door het veelal zonnige weer, heeft geleid tot een voor de tijd van het jaar record hoog potentieel neerslagtekort (neerslag minus verdamping). Aan het einde van de maand mei bedroeg het landelijk gemiddelde neerslagtekort reeds 135 mm, een stuk hoger dan de 110 mm in 1976, het jaar met de hoogste tekort tot nu toe.

Vorig jaar mei was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,5 °C en bedroeg het aantal uren zonneschijn 190 en de neerslagsom 66 mm.


Lente 2012



Maart
De maand maart staat in stil contrast met de koude februari maand. Maart begon weliswaar licht wisselvallig met in de eerste week de meeste neerslag, waarbij op 7 maart de helft van de uiteindelijke maandneerslag (10mm) viel. De normale maandneerslag voor maart is overigens 68mm., waardoor maart dus als een zeer droge maand de boeken ingaat.
Vanaf de tweede week bepaalde hogedrukgebieden het weer en was het rustig en droog weer met veel ruimte voor de zon.
Met name in het tijdvak van 20 tot en met 28 maart liep de temperatuur bij overvloedige zonneschijn overdag hoog op.
Op 22 en 23 maart werden in het zuiden van het land lokaal maximumtemperaturen van 20,0 °C of hoger gemeten ('warme dag'). Dat is bijzonder vroeg in het jaar. Normaal wordt de eerste warme dag pas rond 10 april bereikt.
De officiele lentedag die start op 21 maart begon dus zeer mooi.
De maand telde in De Bilt drie vorstdagen (minimumtemperatuur beneden 0,0 °C), tegen acht normaal.
Ook de zon scheen veelvuldig gemiddeld over het land ruim 160 zonuren tegen 125 uren normaal.
Overigens was dit voornamelijk vanaf de 2e week want de eerste week van maart was er weinig ruimte voor de zon.
Door het warme weer eindigde maart in de top3 van zachtste maartmaanden in ruim een eeuw. De warmste maand is nog steeds maart 1991.

April:
Was april verleden jaar een van de warmste aprilmaanden, april 2012 was beduidend kouder, somberder en natter.
De gemiddelde temperatuur was 8,4 °C (9,2 °C normaal) Slechts gedurende 3 dagen kwam de temperatuur boven de 15 graden (normaal zijn dat elf dagen). Pas aan het eind van de maand steeg de temperatuur en op koninginnedag werd voor het eerst een temperatuur boven de 20 graden bereikt.
Ook kwam het s' nachts regelmatig tot vorst. In de bilt waren er 5 vorstdagen.
Vrijwel de gehele maand werd het weer bepaald door lagedrukgebieden. Het weerbeeld was wisselvallig met op veel dagen regen, alhoewel de hoeveelheid neerslag meestal beperkt bleef. In totaal viel er in april gemiddeld over het land 58 mm neerslag. De normale hoeveelheid neerslag in april bedraagt 42 mm.
Door de grote onstabiliteit gingen de buien met name in de tweede helft van de maand vaak vergezeld van onweer en lokaal ook hagel.
April was een sombere maand met een landelijk gemiddeld aantal zonuren van 146 tegen een langjarig gemiddelde van 180 uren. Zoals gebruikelijk in een voorjaarsmaand scheen de zon het meest in de kustgebieden.
April werd een maand om maar snel te vergeten.

Mei:
Mei 2012 begon somber en koel. De eerste helft van de maand viel er regelmatig regen en de temperatuur lag onder de normale temperatuur. Ook de zon scheen amper.In De Bilt was het met 24 uren zelfs de op één na somberste eerste decade van mei in ruim een eeuw.
Vooral de IJsheiligen lieten van zich spreken. Op zowel 12 als 13 mei kwam de temperatuur op verschillende plaatsen onder het vriespunt. Zelfs na de IJsheiligen, op 17 mei, vroor het nog, op de vliegbasis Twenthe werd het -0.6°C. De landelijk laagste temperatuur deze maand werd ook in Twenthe gemeten; -1.9°C op 13 mei. In De Bilt kwamen in mei geen vorstdagen meer voor.
In de tweede helft van mei werd het fraai en zonnig lenteweer. Op 22 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Het totaal aantal zomerse dagen liep op naar zes. Normaal telt mei drie zomerse dagen. Op 23 mei werd het in het oosten van het land lokaal zelfs tropisch warm. Hupsel haalde met 30,8°C landelijk de hoogste temperatuur van deze maand.
Een paar zonnige dagen in het midden van de maand en de zonovergoten dagen rondom Pinksteren zorgden ervoor dat de maand mei wat betreft zonneschijnuren toch nog als vrij gemiddeld te boek gaat. De zonnigste dagen waren 25 en 26 mei met overal zo'n vijftien uren zon. Het zonnigst was het deze maand in het noorden van het land, met de meeste uren zonneschijn in Stavoren (ca. 239 uur). In Deelen scheen de zon het minst vaak (ca. 200 uur). In De Bilt werden ca. 210 uren geregistreerd tegen normaal 207 zonuren.
De hoeveelheid neerslag in mei was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde. Gemiddeld over het land viel er ca. 60 mm tegen 61 mm normaal. De meeste neerslag viel samen met de sombere dagen aan het begin van de maand, hoewel buien later in de maand lokaal ook voor flinke neerslaghoeveelheden zorgden. Vooral op 23 mei kwamen er in het oosten en zuidoosten van het land aan het einde van een zeer warme dag flinke buien voor.
In het Brabantse Sint Anthonis viel op die dag 76 mm regen. Deze buien gingen gepaard met actief onweer en lokaal hagel.
In totaal werd er op twaalf dagen in mei in Nederland onweer waargenomen. Normaal zijn dit er vier.
De laatste dagen van mei was het zonnig en warm, en aangezien het pinksteren was de gelegenheid om eens naar het strand te trekken maar .. daar was het kil en mistig, de zeevlam had toegslagen.
Intermezzo: zeevlam:
Zeevlam ontstaat boven zee. Bijvoorkeur als het zeewater relatief koud is,met namein de lente of de voorzomer. Warme lucht, afkomstig van het door de felle zon beschenen land,komt boven zee terecht. Door verdamping van vocht boven land kan deze warme landlucht soms ook redelijk wat vocht bevatten.
Eenmaal boven het koude zeewater wordt de van oorsprong warme lucht steeds verder afgekoeld. Vooral op open zee, waar de laagste watertemperaturen voorkomen, gaat deze afkoeling van de lucht stug door. Immers, het kustwater is door de warme zonnige dagen op veel plaatsen toch al gauw een paar graden warmer dan het water op volle zee.
Als de oorspronkelijke lucht voldoende vocht bevat, en de afkoeling sterk genoeg is, wordt het vocht gedwongen om te condenseren. Meteorologen kunnen voor een inschatting van eventuele zeemist gebruik maken van het dauwpunt. Als het dauwpunt van de lucht die de zee op stroomt, hoger ligt dan de zeewatertemperatuur, dan is er een risico voor vorming van zeemist.
Als de wind vanaf zee waait, kan de mist het strand bereiken. Soms steekt er, door de grote verschillen in temperatuur tussen zee en land, vanzelf een zeewind op. Dat kan voldoende zijn om de zeemist bij het strand te krijgen.

De lente van 2012 in het algemeen.
Al met al was de lente van 2012 zacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 10,4 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,5 °C.
Maart was de meest opvallende maand met een gemiddele temperatuur van 8,3 °C tegen 6,2 °C normaal eindigde deze maand op een derde plaats van de zachtste maartmaanden in ruim een eeuw.
Metname in het tijdvak van 20 tot en met 28 maart liep de temperatuur bij overvloedige zonneschijn overdag hoog op. De eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) viel in het zuiden van het land uitzonderlijk vroeg, op 22 en 23 maart.
Vanaf eind maart volgde een lang tijdvak met wisselvallig, somber en vrij koud weer. De gemiddelde temperatuur over de maand april was daardoor met 8,4 °C vrijwel gelijk aan die van maart. Normaal is het in april 9,2 °C. Op 1 april werd de landelijk laagste temperatuur gemeten in Deelen: -5,1 °C. In De Bilt viel de eerste warme dag van het jaar op Koninginnnedag, de enige zonnige dag van de maand.
Pas in de tweede helft van de maand mei volgde opnieuw een tijdvak met fraai en vrij zonnig lenteweer. Uiteindelijk liep de gemiddelde temperatuur in mei op naar ca. 14,5 °C, goed voor een gedeelde achtste plaats in de rij van warmste meimaanden sinds 1901.
Het totale aantal zomerse dagen was zes, normaal telt de lente vier zomerse dagen. In totaal telde het voorjaar in De Bilt dertien warme dagen, het normale aantal bedraagt veertien. Op 23 mei werd het in het oosten lokaal tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Hupsel noteerde 30,8 °C, de landelijk hoogste temperatuur van deze lente.
De lente was droog met gemiddeld over het land ca. 135 mm neerslag tegen 172 mm normaal. Vooral de neerslaghoeveelheid in maart viel op, met landelijk gemiddeld slechts 19 mm neerslag tegen 69 mm normaal. De helft van die hoeveelheid viel ook nog eens in één etmaal.
In april viel op veel dagen regen, alhoewel de hoeveelheid neerslag meestal beperkt bleef. In totaal viel er in april gemiddeld over het land 58 mm neerslag tegen 42 mm normaal. Het wisselvallige weer met vrijwel dagelijks enige regen hield tijdens de eerste helft van mei aan, daarna werd het droger. In totaal viel in mei gemiddeld over het land ca. 60 mm neerslag tegen 62 normaal.
Meest opvallend de afgelopen lente waren de zware buien die op 23 mei lokaal wateroverlast veroorzaakten. In het Brabantse St. Anthonis werd 76 mm regen afgetapt.
Gemiddeld over het land scheen de zon ca. 535 uren tegen een langjarig gemiddelde van 517 uren. Met gemiddeld over het land 166 zonuren tegen 125 uren normaal, was maart een zonnige maand. In contrast daarmee stond april die juist somber verliep met 150 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 178 uren. Ondanks het uitermate sombere begin van mei, liep het aantal zonuren in deze maand uiteindelijk toch nog op naar ca. 220 tegen 213 uren normaal.

Juni:
Juni begon koel, op 3 juni werd zelfs de koudste juni dag sinds 1975 geregistreerd, de temperatuur was die dag even hoog als op eerste kerstdag 2011 9 tot 11 graden.
De hele maand verliep overigens uitermate wisselvallig. In De Bilt kwam geen enkele warme, droge en zonnige dag voor. Normaal telt juni zes van dergelijke fraaie dagen.
Na de zeer koele start lag de temperatuur de rest van de maand rond of iets onder normaal.
Behalve koel was juni ook nat met op 3, 4, 18 en 21 zeer natte dagen, met 10 mm neerslag of meer.
Op 7 juni veroorzaakte een windhoos in het Limburgse Montfort schade. Op 21 juni trok een onweerstoring over het land. Lokaal kwam het tot wateroverlast of zware windstoten. In Nieuwegein veroorzaakte blikseminslag een stroomstoring.
Ook de zon was weinig te zien, 178 uren (normaal 201 uur). Het zonnigst was het aan de kust.
De officiele lente die sloot op 21 juni eindigde in mineur.


Lente 2013



Maart 2013:
Maart 2013 gaat de boeken is als zeer koud met een gemiddelde temperatuur van 2.5 °C (normaal 6,2 °C ) en daarmee eindigd maart op de zevende plek van koudste maartmaanden sinds 1901. Maart 1907 was met een gemiddelde temperatuur van 1,9 °C het koudst.
De laatste koude maart was in 1987, toen bedroeg de gemiddelde temperatuur 2,3 °C.
Maart begon relatief zacht en op 5 en 6 maart werden zelfs temperaturen gemeten van 18°C.
Vanaf 9 maart bracht een koude noord-oosten wind de temperatuur al snel een stuk lager, vergezeld met lagdurig regen. In het midden van het land viel er langer dan 30 uur aaneen neerslag, waardoor in De Bilt op 9 maart een neerslagduur van 24,0 uur werd opgetekend, iets dat sinds 1906 nog nooit was voorgekomen.
Op 10 maart lag de gemiddelde etmaaltemperatuur net onder nul en 11 maart was in vrijwel het hele land een ijsdag!
Op sommige dagen was het extreem koud met temperaturen die vijf tot tien graden beneden het langjarige gemiddelde lagen. De laatste decade van de maand (dag 21 tot en met 31) werd met een gemiddelde temperatuur van 0,3 °C zelfs de koudste sinds 1901. Het oude record was 1,2 °C, in 1922. Door een snijdende oostenwind lag de gevoelstemperatuur van 22 tot en met 26 maart regelmatig tussen de -10 en -15 °C.
De maand kende in De Bilt één ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Op enkele plaatsen langs de oostgrens waren er van 10 tot en met 12 maart drie ijsdagen op rij. Er werden 19 vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, tegen acht normaal.
Er zijn acht jaren in de periode sinds 1901 met een hoger aantal vorstdagen, maar dat zijn allemaal jaren meer dan 40 jaar geleden. De meeste vorstdagen had maart 1969, namelijk 25.
Op 13 maart kwam het op veel plaatsen tot strenge vorst (minimumtemperatuur tussen -10,0 en -15,0 °C). De landelijk laagste temperatuur werd die dag gemeten in Ell: -13,3 °C.

Ondanks de kou was maart relatief droog (33 mm neerslag tegen normaal 68mm, waarbij het grootste deel viel op 9 maart).
Op 11 en 12 maart sneeuwde het langdurig en viel er in de zuidelijke provincies ca 15 cm sneeuw.
In de laatste decade viel er nauwelijks neerslag. In deze periode was de lucht ook erg droog: de relatieve vochtigheid lag herhaaldelijk onder de 20%.
De hoeveelheid zonneschijn kwam landelijk gemiddeld uit op 126 uur (normaal 125 uur)
Eind maart was het pasen. De temperatuur was lager dan de temperaturen met kerst, en.... er lag sneeuw.
    

De gevolgen voor de natuur waren eind maart duidelijk zichtbaar. De natuur zag er doods uit, de keukenhof bood nog een doods aanblik, en de boeren en tuinders liepen weken achter op hun planning.


April
April 2013 gaat de boeken is als de koudste aprilmaand in 16 jaar.
De koude van de vorige maanden zette ook in april door, waarmee de natuur op een forse achterstand werd gezet. De gemiddelde temperatuur in april bedroeg 8,1 °C (normaal 9,2 °C )
Met name de eerste week was koud (4,2 °C , normaal 7,9 °C). Rond 10 april werd het ineens zachter en hadden we te maken met hogere gemiddelde temperaturen. Op 14 en 17 april was het op veel plaatsen zelfs warmer dan 20 graden, ook in De Bilt. Daarmee was de 14e de eerste warme dag (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) van deze maand.
Aan het einde van april waren er grote verschillen in de temperatuur. Op de 20e en 21e vroor het op veel plaatsen licht en op de 24e en 25e kwam de temperatuur op veel plaatsen boven de 20 graden. Op de 25e werd het zelfs in het zuidoosten van het land lokaal een zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger).
Het aantal warme dagen voor deze maand kwam op vier tegen drie normaal.
Er werden in de maand in De Bilt in totaal negen vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, tegen vier normaal.
April was ook een droge maand met 24 mm neerslag (normaal 44 mm).
Rond 12 april viel er meer dan 10mm aan regen, waardoor de natuur eindelijk ontwaakte.
Keukenhof eind april, nog nooit zo groen gezien
18 april 2013 gaat de boeken in als een onstuimige dag. In een brede kuststrook en rond het IJsselmeer waaide het lange tijd windkracht 7 tot 8. Zware windstoten veroorzaakten vooral schade in de regio rond Rotterdam en Den Haag, maar ook in andere delen van het land was er overlast.
Het aantal uren zonneschijn gemiddeld over het land bedroeg 194, (normaal 178 uur).


Mei:
Ook mei was uiteindelijk een koele maand met een gemiddelde temperatuur van 11,5 °C. (normaal 13,1 °C)waarmee de vijfde koele maand een feit was.
Het begin van mei beloofde echter veel goeds, in het eerste deel van mei was de temperatuur boven normaal en op 6, 7, en 8 mei bereikte de temperatuur in bijna het hele land de grens van 20,0 °C en noteerde De Bilt drie warme dagen op rij. Helaas zette deze trend niet door en werden er uiteindelijk maar 5 warme dagen genoteerd (normaal zijn dat er 10 met 3 zomerse dagen). Mei 2013 kende totaal geen zomerse dagen.
Bloesem in de bomen maar...pas op 5 mei

Vanaf 11 mei was het weer veel te koud. Op 23 mei bereikte de maximumtemperatuur een dieptepunt. Het werd in De Bilt slechts 10,4 °C. Het kwam de laatste 30 jaar niet meer voor, dat het zo laat in mei zo koud was.
De laatste dagen van de maand herstelde het weer licht en lag de gemiddelde temperatuur soms iets boven de normale waarden.
Ook de zon liet het in mei afweten, gemiddeld scheen de zon slechts 166 uur (normaal 207 uur) De zon zagen we met namen in het eerste deel van mei, maar halverwege de maand was het zeer somber
Nooit eerder verliep de tweede decade van mei in De Bilt zo somber. Op vijf dagen liet de zon er zelfs helemaal verstek gaan.
Mei was verder een natte maand , er viel 72 mm,(normaal 61 mm). De eerste paar dagen van mei was het vrijwel overal droog maar vanaf 7 mei viel er bijna elke dag wel regen. Vooral op 20 en 21 mei regende het flink en viel plaatselijk 30-50 mm.


Juni:
2013 is een koel jaar aan het worden, de eerste 5 maanden was de gemiddelde temperatuur ook aan de lage kant en ook de maand juni was vrij koel.(15,3°C , normaal 15,6 °C)
Met name in de kustgebieden was het koeler, hetgeen met name te maken had dat het zeewater te koud is.
De maand begon goed met veel zon en geen regen. De nachten waren nog koud en lokaal moest er nog s'ochtends gekrabd worden.
Op 6 juni werd in De Bilt voor het eerst dit jaar de zomerse grens van 25,0 °C bereikt.
Vanaf de 12e werd het weer wisselvallig. De temperatuur lag hierbij rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Rond 18 juni werd korte tijd zeer warme lucht aangevoerd. Het werd die dag in een flink deel van het land, waaronder in De Bilt tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). In Eindhoven werd het 32,4 °C, de landelijk hoogste temperatuur van deze maand.
Ook op de 19e werd het in het zuidoosten nog tropisch warm. Na de 19e werd het opnieuw vrij koel voor de tijd van het jaar. Dit weertype handhaafde zich tot aan het einde van de maand.
Begin juni. eindelijk zijn de bomen mooi groen



Het totale aantal zomerse dagen in De Bilt bedroeg drie (noarmaal vijf). Op elf dagen werd het 20,0 °C graden of hoger (normaal 13).
Juni was ook droog, gemiddeld viel er 58 mm regen (normaal 68mm). De neerslag was wel grillig verdeeld, mede vanwege het buiige karakter.
Op 20 juni vielen er met name in het noordoosten van het land zware buien. Op diverse KNMI-neerslagstations werd 50 mm of meer afgetapt met lokaal wateroverlast tot gevolg. De meeste neerslag viel die dag in het Drentse Zweelo: 90 mm. In de nacht van 20 op 21 juni viel vooral in delen van Zeeland zware buiige regen met plaatselijk 60 mm of meer.
Ondanks de goede start was juni ook somber met 184 zonuren ( normaal 201).

De lente van 2013 samengevat:
De lente 2013 werd zo de koudste lente in ruim 40 jaar.(vergelijkbaar met die van 1970).
Extremen in de lente 203 waren:
13 maart kwam het op veel plaatsen in ons land nog tot strenge vorst (minimumtemperatuur tussen -10,0 en -15,0 °C). De landelijk laagste temperatuur van de lente werd die dag gemeten in Ell: -13,3 °C.
De laatste decade van maart(dag 21 tot en met 31) werd met een gemiddelde temperatuur van 0,3 °C zelfs de koudste sinds 1901.
April was met een gemiddelde temperatuur van 8,1 °C de koudste april sinds 1997.
14 april werd in De Bilt voor het eerst na de winter de grens van 20,0 °C bereikt ('warme dag').
Op 25 april werd in het zuidoosten van het land lokaal de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) van het seizoen geregistreerd.
In mei werd geen enkele zomerse dag genoteerd. Op 23 mei meldden de KNMI-weerstations Lelystad en Stavoren natte sneeuw. Dat is heel uitzonderlijk, zo laat in de lente. Voor De Bilt is 17 mei 1935 de laatste datum in het seizoen waarop nog sneeuw is waargenomen.
Met gemiddeld over het land 129 mm neerslag tegen 172 mm normaal, was de lente droog. Met name de maanden maart en april waren droog.
De lente was gemiddeld over het land aan de sombere kant met 498 zonuren tegen 517 uren normaal.
Oostenwind zorgde voor Siberische koude in Nederland


Typisch lente
Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charmes, maar wie aan de lente denkt, denkt dan met name aan lammetjes, kuikens, ontluikende natuur die we het mooist kunnen zien in de keukenhof.
Maar ook specifieke feestdagen als pasen, pinksteren en koninginnedag zijn verbonden met de lente.

Het
keukenhof is toch wel de trekpleister in de lente.
Het mooiste lentepark, zoals ze zichzelf presenteren is zeer zeker een bezoek waard, maar ook de omgeving zelf is in de maanden april en mei een plaatje.
Wie Lisse al binnenrijdt zal direct de geur van de hyacinten binnen snuiven en betoverd raken door de mooie bollenvelden met hyacinten, narcissen en tulpen.
  



De lente is ook het tijdstip van de ontluikende natuur, bladeren die uit de knop komen, bloesem in de bomen, en natuurlijk de violen die iedereen toch als eerste plant in de tuinen en borders neerzet.
  

Ook de lammetjes, kuikens en alle andere jonge dieren horen bij de lente, en natuurlijk levert dat leuke plaatjes op.
  

Ook deze lente hoop ik weer mooie en leuke foto's te schieten.
Voor wie wilt meegluren in diverse vogelnestjes moet beslist op deze site een kijkje nemen. Kijk live mee in de vogelnesten van de torenvalk, de steenuil, de ooievaar, de boerenzwaluw, de slechtvalk, de gierzwaluw.



Links over de lente in Nederland
Het weer.
Extreme lentes(site knmi)
Lente in nederland
Historisch lenteweer
Lenteweer
De natuur in de lente
Informatieblad over de lente
Dit is lente
De lente start hier
Meer lente
De keukenhof
Pasen
Pinksteren
Beleef de lente